Coronatesten

Meer over de zelftest

Zowel de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant kunnen gedetecteerd worden met deze test. De zelftest is bedoeld als extra veiligheid. Indien u klachten heeft of u hebt een hoog risico contact gehad dan is het aangewezen om uw dokter te raadplegen en een PCR-test te laten afnemen. Met de zelftest worden 80% van de positieve gevallen  juist gedetecteerd, dit ligt lager dan bij een PCR-test.

Bekijk hier de instructievideo

Video afspelen

Wat als de test negatief is?

Omdat de testen geen garantie bieden, zal je je nog steeds moeten houden aan alle maatregelen, zoals afstand houden en mondmaskers dragen. Het is dus niet omdat je negatief test dat je de opgelegde coronamaatregelen niet meer moet volgen. Een negatieve test kan er wel voor zorgen dat je bijvoorbeeld je opa – die uw knuffelcontact is – met een gerust hart kunt gaan bezoeken, mits mondmasker en afstand. 

Wat als de test positief is?

Indien uw test positief is, dan contacteer je uw huisarts. De huisarts zal vervolgens een PCR-test afnemen of je doorverwijzen naar een testcentrum.

Sneltesten in de apotheek

Wanneer kan je terecht in de apotheek voor een sneltest ?

  1. Je hebt symptomen, maar niet langer dan 5 dagen (niet voor kinderen onder de 6 jaar).  Vooraleer je naar de apotheek komt moet de zelfevaluatietool worden ingevuld via deze link. Via deze tool ontvangt men een CTPC code waardoor de sneltest terug betaald te krijgen is in de apotheek.
  2.  Je bent een terugkerende reiziger die na het invullen van het PLF formulier een CTPC code heeft ontvangen.
  3. Ga je naar een evenement, restaurant of je vertrekt op reis? Dan kan je nog steeds een sneltest verkrijgen in de apotheek. Deze sneltest wordt niet terugbetaald en kost €26,72/test.

Wanneer kan je NIET terecht in de apotheek voor een sneltest ?

  1. Je bent jonger dan 6 jaar.
  2. Je hebt hoog-risicocontact gehad en je hebt geen symptomen. Bel dan zelf naar de contacttracing via het nummer 02 214 19 19 en vraag je CTPC-code aan. Met die code kan je vervolgens gratis een PCR-test ondergaan. Met behulp van volgende link. kan je een afspraak maken in één van de verschillende testcentra. Zie hier voor nog meer informatie.
  3. Je hebt langer dan 5 dagen symptomen. 
Hoe verloopt zo een test ?
  • Je maakt een afspraak met de apotheek via het nummer 09/344-62-29Vervolgens kom je op het afgesproken tijdstip naar de apotheek waar de apotheker de test ter plekke zal afnemen. Het resultaat van de test is na 20 minuten bekend en verschijnt later in je CovidSafe App (min. 1 uur en max. 4 uur na de afname).
 

Coronapreventie

Wij vragen u om uw mondmasker steeds op te zetten en zo mogelijk voldoende afstand te houden. U kan ook uw handen ontsmetten. Er mogen maar 4 personen tegelijk binnen, gelieve daar rekening mee te houden. Heeft u klachten als: hoesten, kortademigheid, geur- of smaakverlies, koorts, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, niezen? Bel ons op voorhand om af te spreken hoe we u kunnen helpen. Bel zeker ook uw huisarts. 

Hoe gebruik ik mijn puf?